Lugemas käinud

Monday, February 13, 2012

Hea Kass

Kindlasti pole olemas kassitaevast, kus peaingel jagab tulevastele kassiemmedele häid ja halbu kassipoegi. Kui su kass teeb kodus põrgut, siis tõenäoliselt oled selles ise süüdi. Meie kuues hommik algas väikeste kassitempudega. Ma olen endiselt rõõmus, et ta iseloomu näitab, aga kui asjad juhtuma hakkavad, siis tuhmub see rõõm olukorra ebameeldivuse ees.
Võib tulla üllatusena, et kaheksa kilone kass lendab raketina kuuendale kapi riiulile, aga täna hommikul sai selgeks, et ka ülekaalulisele kassile pole mitte mingi probleem eirata gravitatsiooni. Ei tule kõne allagi, et kass puhtas pesus magama hakkab ja nii algas hommik tüliga. Et Karlsson on visa ja järjekindel, tõestab juba fakt, et ta veel elus on ja ilmselgelt ei loobu ta kapi avastamisplaanidest esimese keelamise peale. Nii pidin teda korduvalt keelama ja olema tema vastu päris jäme. Kassi või üldse looma löömisse ma ei usu. Kassi puhul tuleb karistamisega ettevaatlik olla, sest kui liiale lähed, võid saada märjad kingad. Kass on selles osas palju õrnahingelisem, kui koer. Kunagi hoidsin ühte väikest toakoera. Hommikul juhtus ikka, et jäin liiga kauaks magama ja köögi nurka oli ilmunud üllatus. Esimene reaktsioon oli muidugi kurjustamine, aga eks ma olin ise ju süüdi. Koer nagu sellest aru ei saanud ja muutus häbelikuks ja lipitses lepitust. Sama situatsioon meie endise perekassiga tähendas seda, et esteks oli Nurri vihane, et sa teda õue ei lasknud ja teiseks oli ta su peale päev otsa pahane, et sa teda selle eest veel karistasid ka.
Sellest kunagisest äratundmisest johtuvalt tean, et kassi motiveerib kombekalt käituma õiglane pedagoogika. Kõtt tähendab kõtt ja alati samades situatsioonides. Me ei anna mitte kunagi kassile köögi laualt süüa. Nii pole tal sinna äärde ka oma toitu oodates asja ja keeld kehtib 24/7 ning seni pole Karlsson sellest keelust veel üle astunud. Tänase kapi sõja lahendasin riidlemisega ja ikka sama sõnaga kõtt. Lugesin kunagi, et kass on tegelikult koerast õpivõimelisem, aga pole piisavalt motiveeritud. Praegult motiveerib Karlssonit käituma meie hea läbisaamine. Ma ei tee talle füüsiliselt liiga, aga emotsionaalselt küll. Terve hommiku ei pääsenud ta mulle sülle ning pai ka ei saanud. Mõistagi täituvad kassi suured silmad segadusega, aga ei saa heldida, sest tuleb endale kindlaks jääda. Kindel käsi on kõige parem kasvataja. Pärast kolmandat katset Karlsson enam kappi ei tikkunud ja juba tunnikese pärast sai ta tagasi külje alla nurruma. Lõpp hea, kõik hea.

Nii ma istungi siin koos oma hea kassiga ja ootan armast inimest, kes oleks sellele suure südamega karvikule heaks sõbraks ja pakuks talle ulualust.

No comments:

Post a Comment